Een manometer is een analoog instrument dat de druk van een vloeistof of gas visueel maakt. Zo kun je er de luchtdruk of waterdruk mee meten. Met behulp van de manometer kun je precies zien of er geen lekkages of problemen in de drukopbouw zijn. Ook is het de ideale manier om zicht te houden op de kwaliteit. Wanneer je op zoek bent naar een manometer is het belangrijk om te weten er een grote keus is. Voor iedere situatie moet de manometer aan andere eisen voldoen. Lees hier waarop je moet letten bij de aanschaf van de juiste manometer. 

Welke manometer is de juiste?

Om te bepalen welke manometer voor jou geschikt is, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. We zullen hier enkele criteria voorstellen:

  • Drukbereik: zodat de manometer ook bij drukpieken de juiste druk kan aangeven, is het belangrijk dat het drukbereik groot genoeg is. Meet hiervoor de normale druk van jouw systemen en kies een meter die ongeveer het dubbele bereik heeft. Op deze manier kunnen ook pieken zonder problemen worden opgevangen.
  • Soort gas of vloeistof dat je wilt gaan meten: omdat niet iedere manometer even geschikt is voor alle vloeistoffen en gassen, moet je hierop letten. Vooral agressieve stoffen zijn niet voor alle manometers geschikt. In dit geval moet je eens naar de roestvaststalen meters kijken.
  • Nauwkeurigheid: bepaal hoe nauwkeurig jouw manometer moet zijn. Wil je de druk heel precies weten moet je een manometer met een uitgebreidere drukverdeling kopen dan wanneer je het alleen ongeveer wilt weten. 
  • Vorm: misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar afhankelijk van waar je de manometer wilt inzetten, is de vorm belangrijk, zodat hij goed kan worden aangesloten. 
  • Met of zonder glycerine: wanneer de drukmeter met grote trillingen, schokken of drukstoten te maken krijgt, kan hij snel gaan slijten. In dit geval is het belangrijk om hem hiervoor goed te beschermen. De oplossing is om een manometer te kopen die gevuld is met een vloeistof, vaak glycerine. Dankzij de glycerine kun je de druk bovendien beter aflezen. Wanneer de manometer niet met grote trillingen e.d. te maken krijgt, is een variant zonder glycerine prima. 

De manometer kopenNu je een idee hebt waarop je moet letten bij de aanschaf van de manometer is het goed om te weten, waar je dit kunt doen. Neem eens een kijkje op de site van Ebora. Hier worden manometers van verschillende merken en voor allerlei doeleinden aangeboden. Met de tips om de juiste te vinden in je achterhoofd, zal het geen probleem meer zijn om uit het grote aanbod de ideale manometer voor jouw situatie te vinden!

Categorie├źn: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.